Polis met een beperking

Veel tijd zijn we op dit moment kwijt aan de polissen met een beperking, in de volksmond ook wel budgetpolis genoemd. Niet omdat dit in ons ziekenhuis zo veel voorkomt (maximaal een paar per week) maar wel omdat de zorgverzekeraar(s) er nog heel weinig voor geregeld hebben.

Zorgverzekeraars kunnen wel zien of er sprake is van een budgetpolis maar niet of de geleverde zorg wel of niet vergoed wordt. Het is namelijk niet zo dat je, ook al heb je een budgetpolis, helemaal geen vergoeding krijgt. Spoedeisende zorg of zorg die alleen in een academisch ziekenhuis wordt geleverd wordt ook vergoed als je een budgetpolis hebt.

Maar de echte problemen met dit soort polissen zit bij de mensen zelf die zo’n goedkope polis afsluiten. Lees hier wat het AD daarover schrijft. Wat we in Nederland helemaal vergeten zijn is dat hier sprake is van een verzekering. Een verzekering sluit je af voor kosten die je niet zelf kunt dragen. En die sluit je af voordat deze nodig is. Dus een inboedelverzekering sluit je af voor je huis in brand staat. Anders ben je te laat. En bij een inboedelverzekering kies je een polis die past bij de omvang van je inboedel: heb je heel veel spullen, dan kost de verzekering meer omdat er bij een calamiteit ook meer moet worden uitbetaald.

Een goedkope polis is voor mensen die in de bloei van hun leven zitten, geen  medische kosten verwachten en zich verzekeren voor een calamiteit op medisch gebied. En als die calamiteit optreedt zijn de meeste kosten verzekerd en moet een deel zelf worden betaald. Dat is een eigen afweging.

Maar in Nederland zijn er ook mensen die al lang met medische problemen rondlopen en dan overstappen op een goedkope polis waarmee niet alle medische kosten betaald worden. Dus net als bij de inboedel: je moet niet pas een verzekering kiezen als je huis al in brand staat.

Omdat een ziektenkostenverzekering te maken heeft met onze gezondheid en we allemaal vinden dat we recht hebben op volledig betaalde goede gezondheid is er over een budgetpolis nu veel rumoer in de pers. Over een laag afgesloten inboedelverzekering hoor je niemand terwijl het ook niet fijn is als het huis afbrandt en je krijgt niets uitgekeerd vanwege een te goedkope polis.

Natuurlijk zullen wij iedereen goed informeren over het (financiele) risico dat onze gasten lopen als wij constateren dat ze een zodanige polis hebben afgesloten dat (een deel van) de kosten niet worden betaald. Maar we moeten niet uit het ook verliezen dat iedereen hier een eigen verantwoordelijkheid in heeft.

Plaats een reactie