10.000 euro aan een 18 jarige geven? Knettergek idee

Geld moet je verdienen
Geld dat je zelf verdient maakt je blijer.

GroenLinks wil geld weggeven.

Een mooie verkiezingsstunt (verkiezingen 2021) van GroenLinks is om geld (€10k) cadeau te doen aan jongeren. Dat klinkt heel aardig en als ik het op straat zie liggen pak ook ik het op. Maar opvoedkundig deugt het niet, uiteindelijk word je er niet blij van en het is op voor je het weet.
Je eerste salaris ontvangen (over het algemeen minder dan €10k) is een leuke gebeurtenis omdat je het zelf verdiend hebt. Het is een beloning voor een inspanning die je geleverd hebt. Het is echt iets waard. Zo maar geld krijgen is leuk, maar geeft je niet diezelfde vreugde.
Het gevaar van zo maar geld is dat het een luxe creëert waar je snel aan went, maar waar je ook heel snel doorheen bent. Je krijgt het natuurlijk niet als papiergeld, dus opeens verschijnt een groot bedrag op je rekening als uitnodiging om leuke dingen mee te doen. Doe liever mee aan een loterij.

Jesse Klaver weet niet beter

De voorganger van GroenLinks heeft nog nooit een bijdrage geleverd aan de economie van Nederland. Hij heeft altijd geleefd van geld van anderen. Uit z’n CV haal je een bijdrage aan de GroenLinkse jongeren, CNV jongeren en verder als politicus van GroenLinks. Dus praten kan hij goed, maar iets ondernemen was er nooit bij. Natuurlijk weet hij dan niet waar geld vandaan komt. Dus eigenlijk valt hem weinig te verwijten. Maar hij geeft nu geld uit wat anderen hebben opgebracht

Wie betaalt dit dan?

Het idee van GroenLinks is om miljonairs in Nederland dit te laten betalen. Dus het geld moet komen van Nederlanders die wel een bijdrage hebben geleverd aan Nederland. Die wel gewerkt hebben en (veel) geld verdiend. Omdat zij succesvol zijn mogen zij het gratis geld van GroenLinks betalen. GroenLinks noemt dit overigens een solidariteitsbijdrage. Dus GroenLinks laat anderen betalen voor gratis geld en noemt dit solidariteit.

Met geld leren omgaan

Bij het opvoeden van kinderen hoort ook ze leren omgaan met geld. Het nibud schrijft hier bruikbare tekst over. Het nibud stelt zakgeld voor, voor 18 jaren van €21 tot €26. Dan leer je sparen, keuzes maken en prioriteiten stellen. En als je meer wilt hebben ga je werken.
Gelukkig zijn de meeste 18-jarigen zo slim dat ze dit ook zien als verkiezingsstunt. Zie daarvoor de reacties op FaceBook.

https://www.detop100.nl/dingen-die-geld-niet-kunnen-kopen/

Plaats een reactie