De gezondheidsraad brengt nogal wat Nederlandse gezinnen in een lastig parket door te vinden dat een booster niet nodig is voor alle adolescenten (jongeren tot 18 jaar). “De Gezondheidsraad ziet geen medisch-wetenschappelijke redenen om een boostervaccinatie aan te bieden aan alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar.”
Dat is een vervelend besluit voor gezinnen die eind februari (of op enig ander moment) graag gezamenlijk naar het buitenland willen. Daar namelijk vinden de gezondheidsraden het wel van toegevoegde waarde dat adolescenten geboosterd zijn. De landen om ons heen vinden het zelfs zo belangrijk dat ze een booster verplicht stellen.
Nu is best te argumenteren dat op vakantie gaan een luxe is, en op wintersportvakantie helemaal. Maar dat leidt af van de echte vraag: waarom moet de (Nederlandse) gezondheidsraad zo nodig anders besluiten dan hun Europese regels? Waarom voegt in Nederland een booster medisch niets toe aan adolescenten en blijkbaar in het buitenland wel? Hebben de Nederlanders meer kennis, meer wijsheid?
Zijn de buitenlandse jongeren watjes en onze jongeren niet?
Omdat we het in Nederland weer eens beter weten dan in de landen om ons heen, moeten jongeren en kulsmoes verzinnen om toch geprikt te worden (de mogelijkheden staan genoemd in het artikel van de gezondheidsraad). Jammer en een gemiste kans hier niet met elkaar (in Europa) dezelfde richtlijn voor af te spreken.