Coulance, nee helaas

Vanwege corona zijn veel afspraken in het ziekenhuis doorgeschoven. Dat heeft vele consequentie. Bijvoorbeeld dat een reguliere controle op borstkanker wordt uitgesteld, en dat de schade een jaar later veel erger is dan als het op tijd was ontdekt.

Maar ook dat operaties worden uitgesteld tot de patiënt de belangrijke 18e verjaardag heeft gevierd. Belangrijk, omdat je voor die tijd meeverzekerd bent met je ouders, zonder eigen risico (verder ER) en vanaf 18 voor jezelf moet zorgen en ook ER moet betalen.

Beide voorbeelden hierboven zijn echt gebeurd, en waarschijnlijk vaker dan eens.
Ik kreeg de vraag van de ouders van die inmiddels volwassen patiënt of “er nu coulance mogelijk is, want het is de schuld van het ziekenhuis dat er nu sprake is van ER. En de patiënt in kwestie heeft die €500 niet die nu betaald moet worden.”

Een enorm interessant vraagstuk, om meer redenen

Ik zie het niet als onze schuld van het ziekenhuis dat door een wereldwijde corona-uitbraak alle reguliere zorg is uitgesteld. Ik vind het wel heel verdrietig dat het gebeurd is, zie voorbeeld 1 bovenin.
Dat er Eigen Risico betaald moet worden is een politieke keuze die in Den Haag gemaakt wordt. Veel politieke partijen vinden hier iets van. Links vindt het te hoog, minder links vind het te laag. En wat rechts vindt weet ik niet. Maar de zorgaanbieder gaat hier niet over. Bovendien is het de zorgverzekeraar die het ER afrekent met de patiënt, gelukkig niet wij als zorgaanbieder.

Het wettelijke Eigen Risico is €385 (in 2022). Als je een ER hebt van €500 heb je het zelf verhoogd omdat je dacht dat de zorgpremie lager wordt. Maar als je voor je 18e jaar al vaste gast bent in een (academisch) ziekenhuis, dan ga je toch je ER niet expres verhogen? Dan weet je tenminste zeker dat je meer betaald.

Ik heb het al vaker geschreven: ga niet stunten met je zorgpremie als je niet kerngezond bent en in je familie nooit enig medisch probleem is geweest. En als je het risico van verhoogde kosten kan hebben. Niet stunten met budgetpolissen, niet stunten met Eigen Risico. Je bent uiteindelijk een dief van je eigen portemonnaie.

Plaats een reactie