Een (waarschijnlijk) niet voorzien nadeel van het vrijgeven van fysiotherapietarieven in 2005 was dat alle ruim 4.500 fysiopraktijken nu zelf van elk van de ruim 100 prestaties voor elk van de 25 zorgverzekeraarslabels de tarieven moesten inkloppen in hun eigen EPD. De tarieven vrijgeven (niet langer door de overheid vastgesteld) klonk wel leuk, maar nu legden de zorgverzekeraars (verder ZV) de tarieven op. Dat waren dus per jaar 2500 tarieven die ingeklopt moeten worden. Bij elk van de 4.500 fysiotherapiepraktijken.
Dat is natuurlijk een enorm foutgevoelig proces. Fysiotherapeuten doen dat in de avonduren, na een dag ‘gewoon’ werken. Ik kwam hier achter omdat mijn huisgenoot M regelmatig bij de fysio zat en daar behoorlijk geklaagd werd over deze administratieve last. Zo rond de kerstdagen in heel Nederland dus 4.500 * 25 ZV labels * 100 prestaties ofwel 11,5 miljoen tarieven inkloppen. Fijne kerstdagen !
Op dat moment was ik consultant bij Capgemini en werkte in het programma Declaratiecasus: hoe valt het declaratieproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars te verbeteren. Daarmee had ik toegang tot ZV, KNGF (de koepel van fysiotherapie). En ben iets verder gegaan in het verzinnen van oplossingen dan alleen naar het declaratiestuk te kijken.
Ik ben naar de grootste EPD leverancier van fysiotherapie gestapt (toen Intramed) en ze gevraagd om een template te schrijven waarmee het mogelijk kon worden om door ZV aangeleverde tarieven per prestatie, per ZV, per jaar, in te lezen. Waarbij ik beloofde (beetje dapper, maar zonder bluf kom je nergens) dat dan de ZV dat template ook zouden gebruiken om de gegevens aan te leveren. Wel met de beperking (of juist niet) dat het template door de hele branch gebruikt moest worden, dus niet iets stiekems toevoegen voor je eigen pakket.
De toenmalig directeur wilde hiervoor betaald hebben, maar geld kon ik niet brengen. Dus hij pruttelde best wel. Waarop ik aankondigde naar leverancier nummer 2 te gaan en aan hun dezelfde vraag te stellen. Dank voor je tijd en tot ziens.
Gelukkig ging z’n ego dat niet trekken dus lang verhaal kort: hij heeft zijn team iets laten ontwikkelen: Digitar. Natuurlijk heb ik toen ook de ZV overtuigd dat zij er belang bij hadden om de tarieven elektronisch aan te leveren. En dat daar nu dus een template voor is.
Trots ben ik niet alleen op de uitvoering, maar met name op het idee: hoe kan ik de fysiotherapeuten veel tijd besparen. Dank natuurlijk aan Intramed die meegewerkt heeft en aan de ZV die het ook een goed idee vonden.
Dit soort verbeterprojecten, die een half jaar kosten, maar op een halve pagina zijn samen te vatten, zijn leuk. Daar wil ik er meer van gaan doen, nu ik de tijd straks aan mijzelf heb.