Eigen risico in de zorg. Kan echt veel ingewikkelder !

Nu de verkiezingen er weer aankomen, laait ook de discussie over het betalen van eigen risico weer op. Hoe zit het ook alweer?

Hoe hoog is het eigen risico?

Het eigen risico is €385 per jaar. Dat is in 2020 zo en dat blijft zo in 2021. Dit is verplicht. Je kan je eigen risico verhogen. Dat kan in stapjes van € 100 per jaar tot een maximum van €500. Dan betaal je dus €885 eigen risico per jaar. Dat betekent dat als je kosten maakt voor je gezondheid, de eerste €385 (of maximaal €885) zelf betaald moeten worden. De rest wordt dan door je verzekering betaald.

Eigen bijdrage

Maar we zijn er nog niet. Het is ook mogelijk dat je een eigen bijdrage moet betalen. Daarin zijn twee smaken. Soort 1 is dat niet alle zorg vergoed wordt. Mijn eigen hoortoestellen zijn daarvan een goed (en duur) voorbeeld. Voor elk oor betaalde ik een deel zelf. Soort 2 is als je een ‘budgetpolis’ hebt afgesloten bij je zorgverzekering. Dan betalen ze van de meeste zorgkosten maar een deel. Het is goed uitgelegd op de site van independer.nl. Over budgetpolissen schrijf ik nog wel een keer.

Waarom eigen risico?

De keuze voor een eigen risico is een politieke keuze. In België heet dit remgeld. Eigenlijk een veel betere term. Het is de bedoeling om iedereen die zorg nodig heeft het eerste deel van de kosten zelf te laten betalen zodat duidelijk is dat zorg echt geld kost. Het is heel gek, maar veel mensen denken dat alles gratis is. Door de rekening van het eigen risico is duidelijk dat dit niet zo is.

Wat oneerlijk voor langdurig zieken !

Ja en nee. Hoe ziek je ook bent, per jaar betaal je niet meer dan €385 (als je al ziek bent ga je natuurlijk niet je eigen bijdrage verhogen). De rest van de kosten betalen die Nederlanders die niet ziek zijn. Dat komt uit de premies die we allemaal verplicht betalen aan de zorgverzekeraars en waar zij de zorg mee betalen (en winst mee maken, dat ook). Ja, als je erg ziek bent moet je dus ook nog eigen risico betalen. Dat is oneerlijk. Maar als ik niet ziek word heb ik een jaar premie (voor niks) betaald en daarmee sponsoren de niet-zieken die mensen die het ongeluk hadden wel ziek te worden. Wat oneerlijker is laat ik in het midden. Zo zijn we wel solidair met elkaar.

DBC’s en eigen risico

In de Nederlandse ziekenhuizen rekenen we de zorg af met Diagnose Behandel Combinaties (DBC). Dat wordt goed uitgelegd op de website van zorgwijzer. Het moment van eigen risico betalen hangt aan de openingsdatum van zo’n DBC. Als je in het begin van een jaar in het ziekenhuis komt betaal je dat jaar eigen risico. Overigens, nooit meer dan de echte kosten van de zorg. Maar als je aan het einde van het jaar in het ziekenhuis komt (zeg 30 december) en het grootste deel van je zorg vindt plaats in het nieuwe jaar, betaal je toch je eigen risico in het oude jaar. Want de openingsdatum van de DBC bepaalt. Ingewikkeld? Nee, niet echt.

Toch een beetje ingewikkeld

Een normale eerste DBC duurt 90 dagen. Dat is ooit zo uitgedacht. En er zijn veel uitzonderingen, maar die zijn voor nu niet aan de orde. Elke DBC wordt opgevolgd door een vervolg DBC. Die duurt 120 dagen. En die vervolg DBC start op dag 91 na die eerste DBC. Het maakt niet uit of je op dag 91 in het ziekenhuis was of niet. Dan kan het zo zijn dat de vervolg DBC in het nieuwe jaar start. Dus dan betaal je ook in het nieuwe jaar (opnieuw) eigen risico. Niet gek, want je hebt nog steeds zorg nodig en je betaalt nooit meer dan die €385 of minder als de zorg goedkoper was. Maar wel jammer. Want als je slimmer was geweest had je het eerste bezoek aan het ziekenhuis niet op 30 december gedaan maar op 2 januari. Dan was zowel de eerste als de tweede DBC in het zelfde jaar terecht gekomen met maar één keer Eigen Risico.

Het kan veel ingewikkelder

Het ministerie van VWS, en namens hen de Nederlandse Zorgautoriteit, wil het systeem van betalen van Eigen Risico veel ingewikkelder maken. Namelijk een deel betalen als je een bezoek brengt aan het ziekenhuis. Dus steeds een klein beetje tot een maximum van de eerder genoemde bedragen. Dat klinkt wel leuker, want je betaalt het in kleinere gedeeltes. Maar de administratie hieromheen wordt veel groter. Wij houden in het ziekenhuis wel bij wanneer je op bezoek komt. Maar niet alle details gaan naar de zorgverzekering. Dat moet natuurlijk wel als je per bezoek gaat betalen. Dus het wordt voor ons ingewikkelder om de zorgverzekeraar in meer details te informeren. Voor de zorgverzekeraar wordt het ingewikkelder want die krijgt meer gegevens waar ze iets mee moeten en voor een patiënt wordt het ingewikkelder want die betaalt in delen.
Alles kan met de moderne automatisering. En als alles goed loopt en vanzelf klinkt het wel leuk. Maar je betaalt niet minder, terwijl voor iedereen de administratie(ve last) toeneemt. Dat moeten we echt niet doen. Laten we zorggeld besteden aan zorg, niet aan (extra) administratie.

Plaats een reactie