Lastenverzwaringen onvermijdelijk? Onzin

Minister President Rutte waarschuwt voor hogere belastingen. Zo valt te lezen in onder andere de Telegraaf: Rutte waarschuwt voor hogere belastingen: ’Lastenverzwaringen onvermijdelijk’ | Binnenland | Telegraaf.nl van 14 april (gelezen op 19 april).
De premier spreekt van ‘hele grote problemen met de begroting’. Een opmaat om de belastingen te verhogen. Als ik persoonlijk aan het einde van m’n salaris nog een stukje maand overhoud kan ik wel naar m’n werkgever gaan en zeggen dat ik extra salaris nodig heb. Ik heb een aardige werkgever, dus die lacht met toe en niet uit. En zal me adviseren de volgende maand iets minder uit te geven.

Maar zo denkt de overheid niet. Minder uitgeven. Niks daarvan. Meer ophalen! Om nog meer geld uit te kunnen geven. Ze “kijken nog naar de verdeling tussen burgers en bedrijven”. Burgers kunnen niet echt weg uit Nederland, maar duidelijk is wel waarom steeds meer bedrijven hun hoofdkantoor verplaatsen.

Dank Telegraaf voor deze foto bij dit artikel. Als ik hiermee auteursrechten schend zal ik de foto weghalen.

Terwijl de oplossing natuurlijk elders ligt. Het beschikbare geld anders verdelen bijvoorbeeld. In het stuk van de Telegraaf / Noord-Hollands dagblad (vrijdag 15 april) wordt een ’tekort’ van 10 miljard euro genoemd. De oplossing is dan erg eenvoudig: er is een minister die een ministerie gekregen heeft om 25 miljard uit te geven. Doek (dit deel van) het ministerie (van Landbouw) op en de belastingen hoeven niet omhoog.


Het stikstofprobleem is geen echt probleem maar een doorgeslagen toezegging aan ‘Europa’. Lees vooral EW magazine (https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie/2022/02/25-miljard-voor-stikstof-is-signaal-van-vastlopende-europese-wetgeving-871114/) en de links die daar in staan (zoals https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-gezond-verstand-wijkt-voor-het-grote-stikstofgelijk~be0a5a23) . Wat weegt zwaarder? Een toezegging richting Europa niet nakomen, of in Nederland zelf miljarden uitgeven aan een niet bestaand probleem?

Ik weet het juiste antwoord wel, maar ik ben bang dat ze er in Den Haag anders over denken.

Plaats een reactie